
Ruud Bartlema, beeldend kunstenaar en leraar Joodse mystiek, vertelt aan de hand van beelden van zijn schilderijen bij Martin Buber’s ‘De legende van de Baalsjem’ over de betekenis van het Chassidisme als mystieke beweging binnen het Jodendom van de afgelopen drie eeuwen. Juist waar de mystiek een eigen verbinding en communicatie van de individuele mens met zijn of haar oorsprong ,‘het goddelijke’, ervaart, los van welke instantie of instituut ook, spreekt het Chassidisme heel veel moderne mensen aan. “God is in alles en overal tegenwoordig”, laat Martin Buber de stichter van het Chassidisme, de Baalsjem Tov, zeggen.
Het woord Chassied betekent ‘bevlogene’. Het gaat in deze mystieke stroming om een bevlogen spiritualiteit, waarin de mens het alledaagse leven probeert te verbinden met de dragende grond waaruit alle leven telkens opnieuw ontstaat. Buber beschreef het leven van De Baalsjem in een cyclus van verhalen. Ruud Bartlema maakte daar een aantal schilderingen bij, van waaruit hij over het wezen van deze Joods mysticus spreekt.
Bibliotheek Twello, Marktplein 11, 7391 DH Twello
Ruud Bartlema (1944) beeldend kunstenaar en leraar Joodse Mystiek, studeerde theologie, met speciale belangstelling voor mystieke stromingen uit het Jodendom. Daarnaast bekwaamde hij zich als beeldend kunstenaar. Al bijna een halve eeuw is hij gefascineerd door het werk van Marc Chagall en is bekend door zijn cursussen, lezingen o.a. aan de HOVO’s in Amsterdam en door zijn reizen naar het werk van Chagall in Frankrijk.
https://ruudbartlema.nl/kunstlezingen/